• sa nu depaseasca greutatea de 5 kg;
• sa fie anuntate inca din momentul în care pasagerul isi achizitioneaza biletul de calatorie;
• animalul de companie din categoria PETC trebuie mai intai confirmat pentru calatorie de operatorii Apetrans si abia apoi va fi acceptat la bordul autocarului in compartimentul de bagaje;
• sa fie curate si sanatoase;
• pasagerul trebuie sa fie în posesia unui pasaport international de calatorie pentru animalul sau de companie;
• sa aiba cip de identificare, sa fie vaccinat în conformitate cu prevederile legale;
• sa fie consultate cu maxim 72 de ore inainte de plecarea in cursa de un medic veterinar care confirma in carnetul de sanatate diagnosticul “clinic sanatos”;
• sa nu fie gestante;
• sa nu provoace disconfortul celorlalti pasageri;
• sa fie transportate in cusca standard IATA (se poate procura de la magazinele specializate în vânzarea produselor pentru animale de companie).
3. Bagaje
3.1. In pretul biletului este inclus bagajul de mana (sacosa, rucsac sau geanta de mana) si o valiza sau geanta de voiaj de maxim 30 kg si al carui volum sa nu depaseasca 0.15 m3 la cala de bagaje. Bagajele suplimentare se accepta la transport numai in limita spatiului disponibil si platii unei taxe suplimentare.
3.2. Sunt interzise la transport: animalele, obiectele care pot produce vatamarea pasagerilor, materialele inflamabile, explozivi, materii radioactive, otravitoare sau rau mirositoare, arme de foc si obiecte ascutite, stupefiante, droguri si altele care sunt interzise de autoritati. In cazul in care bagajele unuia sau mai multor calatori contin lucruri pentru vamuirea carora este necesara retinerea autocarului mai mult de o ora pentru traficul international si mai mult de 30 de minute pentru traficul national, bagajele vor fi coborate din autocar impreuna cu detinatorii acestora, autocarul si restul calatorilor continuandu-si traseul conform graficului de circulatie.
3.3. Pentru bagajele care contin bunuri sau obiecte de valoare, calatorul este obligat sa le declare si sa le predea in custodie conducatorului auto. Pentru custodia bagajelor de valoare se percepe un tarif pentru transportul bunurilor de valoare. Pe durata transportului bagajele cu valoare declarata raman in custodia conducatorului auto.
3.4. Predarea/primirea bagajelor de valoare se face pe baza de semnatura. Deteriorarea sau disparitia unui bagaj cu bunuri de valoare declarate v-a fi consemnata imediat dupa coborarea din autocar in baza unui proces verbal incheiat intre conducatorul auto si calator. Sesizarea se va face la sediul societatii de transport si va fi insotita de biletul de calatorie, de tichetul pentru bagaje si de procesul verbal. Lipsa semnaturii de predare primire a bagajelor sau a oricaror din documentele obligatorii a insoti sesizarea duc la incetarea raspunderii transportatorului.
3.5. Transportul bagajelor fragile se face in aceleasi conditii ca si bagajele cu valoare declarata.
3.6. Pentru celelalte bagaje obligatia supravegherii lor revine calatorilor.
3.7. Societatea de transport nu raspunde pentru eventualele disparitii ,deteriorari, inlocuiri ale bagajelor sau de lucruri uitate in autocar sau a celor care se transporta in cala autocarului dar care nu nu au fost declarate cu valoare sau fragile .
3.8. In cazul bagajelor neinsotite de aplica aceleasi reguli ca la celelalte bagaje. Suplimentar, pentru fiecare bagaj neinsotit, se vor consemna in fisa de bagaje datele de identitate ale celui care trimite bagajul.
4. Obligatiile si responsabilitatile calatorilor
4.1. Calatorul are obligatia sa se prezinte la locul plecarii cu cel putin 30 de minute inaintea orei prevazute in mersul orar.
4.2. In autocar si in statiile de oprire, calatorul trebuie sa respecte indicatiile personalului societatii si trebuie sa aiba un comportament care sa nu-i afecteze pe ceilalti calatori si desfasurarea in conditii normale a transportului. Fumatul in autocar, consumarea alimentelor de orice fel, folosirea aparatelor de radio, casetofoanelor, a mini TV sau video, a telefoane mobile pentru a asculta muzica la volum sau a instrumentelor muzicale in autocar sunt interzise. Folosirea unui walkman , CD player sau a oricarui alt dispozitiv pentru muzica este permisa numai cu folosirea unor casti in asa fel incat volumul sunetului sa nu deranjeze ceilalti pasageri.
4.3. Toate daunele produse de calator autovehiculului vor fi sesizate organelor de urmarire penala pentru atragerea raspunderii faptasului si pentru recuperarea daunelor produse.
4.4. Calatorul este obligat sa se conformeze legilor tarilor prin care calatoreste, cu privire la documentele de intrare si de iesire, normelor vamale, fiscale sau administrative privitor la persoane si bagaje. Transportatorul nu-si asuma responsabilitatea consecintelor in cazul in care calatorul nu se conformeaza acestor prevederi.
4.6. Transportatorul are dreptul de a refuza preluarea la transport a calatorului sau sa ii intrerupa calatoria, fara a-i returna pretul biletului in cazul in care constata ca acesta este in stare de ebrietate sau intr-o stare care indica prezenta unei boli contagioase, are un comportament necorespunzator fata de ceilalti calatori, reprezentantii societatii, ai autoritatilor sau incalca flagrant conditiile contractului de transport.
4.7. In cazul intreruperii transportului din vina calatorului biletul de calatorie isi pierde valabilitatea, iar pretul nu se returneaza.
4.8. Transportatorul isi declina orice raspundere pentru intreruperea cursei sau pentru intarzieri datorate conditiilor atmosferice, traficului rutier sau timpilor de asteptare in alte evenimente neprevazute.
4.9. Calatorul poate renunta partial sau total. Renuntarea la calatorie trebuie insotita de o cerere de returnare care se depune la agentia vanzatoare si la care trebuie sa se anexeze biletul de calatorie pentru care se renunta la transport.
Daca cererea de renuntare se face cu cel putin 24 de ore inainte de ora plecarii in cursa atunci se va returna integral titularului contravaloarea biletului de calatorie.
Pentru biletele cumparate online, cererea se face la adresa de email info@apetrans.ro si trebuie sa contina nume, prenume si codul de rezervare
4.10. Eventualele reclamatii ale calatorilor privind desfasurarea transportului, sub toate aspectele, se depun direct sau se transmit prin scrisoare recomandata, la sediul societatii de transport in termen de 5 zile(data postei) de la data executarii calatoriei. Reclamatiile trimise dupa acest termen nu se iau in consideratie. Transportatorul va raspunde petentului in termen de 30 de zile de la primirea reclamatiei.
4.11. In caz de litigiu, calatorul nu poate invoca nerecunoasterea clauzelor contractului de transport (bilet de calatorie, conditii generale de transport).
4.12. Transportatorul isi rezerva dreptul de a modifica tarifele sau orarele de circulatie. Transportatorul poate verifica, fotocopia sau inregistra in orice alt fel documentele de calatorie ale calatorului, si sa refuze transportul la destinatie daca nu este detinetita documentatia necesara sau documentele par a nu fi in ordine.